Eva de Jager, moeder van twee, krijgt te horen dat ze huidkanker heeft en ten dode is opgeschreven. Haar vriendin Manon is vastbesloten te vechten, maar verzuipt in de wereld van de grote farmaceutische bedrijven, academische centra en klinische proeven. Dan ontmoet ze Richard, een recent ontslagen en gedreven onderzoeker, die de sleutel heeft tot een medicijn dat binnenkort wereldnieuws zal worden. Samen zetten ze een gewaagd plan op, om te zorgen dat Eva het experimentele middel op tijd kan krijgen.
Het verhaal van Manon, Eva en Richard neemt je mee in de wereld van het kankeronderzoek, naar de ontdekking van een van de effectiefste medicijnen tegen kanker ooit, een Nederlandse uitvinding. Het verhaal laat je beleven waarom het zo moeilijk is om geneesmiddelen te ontdekken, en waarom het soms toch lukt om een doorbraak te forceren.
Het waargebeurde verhaal
Vechten voor Eva speelt zich af tegen de achtergrond van de waargebeurde ontdekking van één van de effectiefste en succesvolste kankermedicijnen ooit, pembrolizumab, een Nederlandse uitvinding. Joost Uitdehaag maakte dit als insider allemaal van dichtbij mee. Pembrolizumab iwerd ontdekt in de labs van het voormalige Organon N.V. in Oss. Vechten voor Eva speelt zich af rondom die laboratoria, in 2012, net na de sluiting ervan na de overname door een groot Amerikaans farmaceutische bedrijf. Het plot is fictief, maar het had kunnen gebeuren. De opbrengst van de eerste editie van het boek gaat naar KWF kankerbestrijding.